Så kommer du igång med ditt sparande

Att börja spara pengar känns ofta både tråkigt och lite jobbigt men det är också väldigt viktigt att göra. Att ha en buffert om något oförutsett händer är ovärderligt och den som inte har mer än ett par kronor på sparkontot bör genast se till att ändra på det.

ör en månadsbudget

För att komma igång med ett privat sparande är det bra att först se ut vilka fasta utgifter som finns, och hur mycket som blir kvar av inkomsten efter att allt är betalt. Att göra en budget för personlig ekonomi är viktigt för att få koll på hur mycket man faktiskt gör av med och för att veta hur mycket man rent tekniskt skulle kunna spara. Sätt upp en rimlig (och sanningsenlig) budget och utmana dig själva att följa den månadsvis.

Börja smått

När man börjar spara är det klokt att börja smått med att köra över en summa som man vet att man kommer klara sig utan. Kanske blir det 300 kronor eller kanske 3000 – allt beror på vad man har för inkomster och utgifter. När du sedan sett att du kan spara den summan utan problem kan du ka lite eftersom. Ju mer summan på sparkontot växer, desto roligare kommer det också bli att spara!