Små obetalda skulder kan skapa stora problem

Skuldfälla

Många av de ärenden som ligger hos Kronofogden är från bärjan små skulder på några hundralappar. Efterhand som ärendet har skickats vidare till inkassobolag och sedan Kronofogden har ofta dessa skulder mångdubblats i värde. Att en skuld på 400 kr stiger till 1200 kr kanske inte låter som en katastrof, men om man inte tar tag i skulden kan den växa sig riktigt stor på några år. En skuld som började med en obetald räkning på 400 kr kan efter några år i extremfall växa till 5-10000 kr. Att låta det hända kan tyckas vara väldigt onödigt. Orsakerna till att det går så långt kan vara många. Vissa personer blundar för betlaningskrav och brev från inkassobolag och Kronofogden. De stoppar helt enkelt huvudet i sanden för att de inte orkar eller vill ta tag i problemet. Grejen är ju att problemet (eller skulden i detta fall) inte försvinner av sig självt bara för att man blundar för den. Fordringsägarna kommer inte glömma bort att du är skyldig dem pengar. En annan anledning kan vara att man helt enkelt inte har råd att betala ens en skuld som i början bara är värd några hundralappar. Många tycker säkert det bara är att dra ner på någon utgift en månad och prioritera att betala skulden, men för en famlij med riktigt ansträngd ekonomi kan till och med det vara omöjligt.

För de flesta är det dock möjligt att betala av en sådan här liten skuld bara de tar tag i det i tid. Att strunta i den kommer knappast göra situationen bättre. Rätt vad det där kanske du drar på dig ytterligare en betalningspåminnelse som går vidare till inkasso och Kronofogden. Då är karusellen med obetalda räkningar igång och kan bli riktigt svår att få stopp på. Särskilt om du är av den typen som gärna sticker huvudet i sanden.

Vad blir då det långsiktiga resultatet av att låta små som stora skulder gå vidare till Kronofogden? Det mest handlingsförlamande resultatet blir att din kreditvärdighet sjunker till botten. Du får betydligt svårare att få ett hyresavtal för lägenhet. Du kommer inte kunna handla varor på avbetalning. Att ta ett lån kommer bli väldigt svårt, men det finns trots allt banker som låter dig låna med betalningsanmärkning. Nackdelen med dessa lån som ges till dig med betalningsanmärkning ofta är väldigt dyra. De är förknippade med högre räntor och avgifter. Något banken känner sig tvungen att ta ut eftersom det innebär en betydligt högre risk att låna ut till personer med dåliga track records. Genom att låta skulder gå till Kronofogden kommer du med andra ord att göra det mer kostsamt för dig i framtiden – så undvik att hamna i den situationen.